Moram istaknuti – nemamo se čega bojati, ni rubnih teorija ni neprihvaćenih ideja. Sukobi su u znanosti dobrodošli i s vremenom se iskristalizira ispravna teorija iz mnoštva neispravnih. Međutim, nekritično predstavljanje takvih kvazi-mislilaca i njihovih teorija čini štetu širokom auditoriju ako se te iste teorije ne stave u kontekst poznatog znanstvenog konsenzusa, a njih (gledatelje) ne opremi osnovnim mentalnim alatima za analizu predstavljenih informacija.
Veli dalje Icke:-Znanost je beskrajan niz disciplina koje međusobno uopće ne komuniciraju!??
Netočna formulacija kvazi-znanstvenog karaktera koja se povodi tezom i projekcijom, kako je eto samo on preodređen da ‘prosvijetli’ tamu čovjeka današnjice. Što implicira da je po Davidu cjelokupna znanstvena zajednica gomila nepovezanih činjeničnih teza.
Istina je zaista posvema suprotna. Znanost ne predstavljaju nekakvi znanstvenici samotnjaci, zatvoreni u svojim sobama pišući nerazumljive formule. Postoji bezbroj primjera međudisciplinarne suradnje unutar širokog spektra znanstvenih disciplina. Sjetimo se samo NASA-e i njenih projekata. Cijela NASA je u biti jedan divovski znanstveni eksperiment u kojem sudjeluju (astro)fizičari, (astro)biolozi, kemičari, matematičari… A sve u svrhu zajedničkog obogaćenja ljudskog znanja unutar svih tih pojedinih domena.
Da nastavimo Davidove ‘istine’: -Jednom kada je određeno uvjerenje usađeno u um, um nastavlja dekodirati i tumačiti stvarnost na način koji se uklapa u to uvjerenje… I pritom odbacuje, a ponekad uopće i ne čuje sve informacije koje bi to uvjerenje mogle dovesti u pitanje??
Dokaz Ickeovog licemjerja ili tek jedan simptom njegovog ludila? Nebitno, ali istim se tim riječima može objasniti njegova mentalna slika, kao i slika svih ostalih šarlatana i teoretičara zavjere. Kad se stvori emocionalna povezanost s nekom idejom, oni stvaraju viziju stvarnosti unutar koje je tu ideju apsolutno nemoguće pobiti. Svaki dokaz protiv ideje postaje dio zavjere, a gledaju se tek oni dokazi, djelići svijeta koji tu ideju navodno potvrđuju. Što napraviti u vezi takvih ljudi? Ne znam, ali prvi korak je sigurno ne dati im platformu u znanstvenom programu javne televizije da siju svoje besmislice povodljivim umovima, i to iz pozicije autoriteta.

A što reći o Ickeovoj ideji , da ljudi gušteri vladaju svijetom i mijenjaju svoj izgled po volji!??

Sapienti sat!

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.